Start » Ryż

Kulki pszeniczno-ryżowe

1 stycznia 2014 0 Komentarzy

Coś z mojego menu sylwestrowego.  Masa ryżowo-pszeniczna dobrze się lepi, dzięki czemu kulki świetnie się smażą.
Z podanej porcji wychodzi około 24 sztuk.

kulki pszeniczno-ryzowe

 

  • 100 g ryżu brązowego
  • 400 g ugotowanej pszenicy
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Ryż ugotować. Wraz z pszenicą zmielić.
Wymieszać z resztą składników. Uformować niewielkie kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.
Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z dowolnym sosem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: