Start » Przystawki ciepłe

Kulki z jarmużu

21 października 2016 0 Komentarzy

Smaczny sposób na wykorzystanie jarmużu. Kulki smakują też wyśmienicie na zimno.  Przepis wegański -spoiwem masy, zamiast jajka, jest tu siemię lniane.
Podawać w ulubionym sosem i surówką.

kulki z jarmużu

kulki z jarmużu

 

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 100 g jarmużu, drobno pokrojonego
  • mała cebula drobno posiekana
  • oliwa
  • 100 g mąki z cieciorki
  • 50 ml mleka roślinnego (ew. krowiego)
  • sól
  • sezam
  • olej do głębokiego smażenia

Siemię lniane zalać niewielką ilością wody, odstawić do napęcznienia.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i jarmuż. Podgrzewać, mieszając, kilka minut. Wymieszać z mąką z cieciorki,  siemieniem lnianym, mlekiem i solą. Odstawić na 30 minut do napęcznienia. Obtoczyć w sezamie.
Formować niewielkie kulki. Smażyć na rozgrzanym oleju przez około 3 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: