Start » Ryż

Kulki z ryżu i tofu

3 maja 2012 2 Komentarze

Nie przepadam za kuchnią japońską, ale ten przepis z tofu wydał mi się ciekawy. Sos oczywiście można zastąpić innym, ale mi taka wersja akurat bardzo pasowała.

Użyłam czerwonej cebuli.

Przepis stąd.

kulki z ryzu i tofu

kulki z ryzu i tofu

KULKI:

  •  90 g  tofu
  • 1 szklanka  ugotowanego  ryżu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 – 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 4 -5 łyżek drobno posiekanej dymki, zielone i białe części
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól
  •  pieprz

SOS:

  • 3 łyżki  sosu sojowego
  • 1/2 – 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego / octu z białego wina
  • 1/2 łyżeczki wasabi

KULKI:
Rozdrobnić widelcem tofu, dodać ryż, imbir, dymkę, czosnek  , sok z cytryny,  pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki o średnicy 3-4 cm, wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C przez 20-25 minut na złoty kolor.
SOS:
Wymieszać składniki sosu. Podawać w osobnej misce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • Beata pisze:

    A ten ryż sie nie rozpadnie bez jajka? Ja robiłam nadziewany szpinakiem i mi sie porozpadłąy

  • Mirencja (author) pisze:

    Nie rozpadł się,choć nie kleił się idealnie. Oczywiście można dodać jajko, jeśli nie musi to być danie dla weganina :) .

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: