Start » Kasze

Kuskus na nutę marokańską

22 września 2010 0 Komentarzy

Zmodyfikowane danie w oryginale w wersji mięsnej, tu z proteiną sojową.  Danie podajemy z rodzynkami smażonymi z cebulą.

kuskus po marokansku

  • 250 g kaszy  kuskus
  • 100 g proteiny sojowej
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 łodygi  selera naciowego
  • zielona papryka
  • strąk  chili
  • 25 g namoczonych rodzynek
  • 250 g cieciorki
  • 2 łyżki oleju
  • szafran
  • 2 łyżki pasty chili / harrisy
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Wlać 1/2 litra wody, posolić, dodać koncentrat pomidorowy, szafran i gałkę muszkatołową. Zagotować i gotować 15 minut. Dodać proteinę sojową, warzywa (oprócz cieciorki i cebuli) oraz pozostałe przyprawy. Gotować 40 minut.

Kuskus zalać wrzącą osoloną wodą, można dodać przyprawy np:  kumin, kurkumę, imbir suszony.

Ugotować cieciorkę.

Cebulę pokroić i usmażyć z odsączonymi rodzynkami.

Kuskus wyłożyć na półmisek, wyłożyć proteinę z warzywami i cieciorkę. Osobno podać cebulę z rodzynkami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: