Start » Zapiekanki

Lazania grzybowa

14 marca 2016 0 Komentarzy

Kolejne danie z książki „Obfitość” autorstwa Yotam Ottolenghi. Sprawdzi się idealnie jako obiad dla wegetariańskich gości, bo z podanych składników wychodzi spora porcja ( na 6-8 osób), a w smaku jest wyśmienita.

lazania grzybowa

lazania grzybowa

GRZYBY:

  • 35 g suszonych prawdziwków
  • 400 ml wody
  • 60 g masła
  • 1 łyżka tymianku
  • 800 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie pieczarki)
  • 2 łyżki posiekanego estragonu
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

LAZANIA:

  • 60 g masła
  • 400 g płatów lazanii
  • mała, posiekana szalotka
  • 60 g mąki
  • 550 ml mleka
  • 375 g ricotty (twarogu)
  • duże jajko
  • 150 g fety, pokruszonej
  • 70 g sera gruyere, startego
  • 150 g sera fontina (mozzarelli) startego
  • 50 g parmezanu startego
  • sól
  • pieprz

GRZYBY:

Grzyby suszone zalać wodą, ostawić na 5 minut. Wodę odsączyć (zachować ją).
Roztopić masło, dodać tymianek, prawdziwki i pokrojone grzyby. Smażyć 4 minuty. Zdjąć z ognia, dodać estragon, zieloną pietruszkę, sól i pieprz.

LAZANIA:
Podsmażyć szalotkę na maśle. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając oraz zachowaną wodę po grzybach.  Dodać 1/2 łyżeczki soli, mieszać, aż beszamel się zagotuje. Podgrzewać na małym ogniu około 10 minut, aż zacznie gęstnieć.

Wymieszać w misce ricottę z jajkiem, dodać 3 łyżki beszamelu oraz fetę.
Do pozostałego beszamelu dodać gruyere i wymieszać.
Płaty lazanii zalać wrzątkiem. Po 2 minutach wyjąć, osuszyć na ściereczce.
Na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 cm x 35 cm rozsmarować 1/5 sosu beszamelowego. Przykryć płatami lazanii. Rozłożyć 1/4 mieszaniny z ricottą, 1/4 grzybów i posypać 1/4 fontiny. W ten sam sposób nałożyć kolejne 3 warstwy, a na wierzchu ułożyć płaty lazanii i zalać je resztą sosu. Posypać parmezanem, przykryć  folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: