Start » Zapiekanki

Lazania z bakłażanem i cukinią

29 marca 2014 0 Komentarzy

Sycące danie, dobre także na zimno.

lasagne z baklazanem i cukinią

lasagne z baklazanem i cukinią

 

  • 500 g bakłażanów
  • 500 g cukinii
  • 250 g płatów lazanii
  • 600 g passaty (przetartych pomidorów)
  • 100 g startej mozzarelli
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do wysmarowania naczynia

SOS BESZAMELOWY:

  • 300 ml mleka
  • 2 liście laurowe
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

SOS:

Mleko wlać do garnka, dodać liście laurowe, zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę. Zagotować, zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
Przelać przez sito, przelać do czystego garnka.
Masło roztopić, rozprowadzić z mąką. Przez minutę mieszać, potem powoli wlewać mleko, stale mieszając. Gotować 3 minuty, dodać śmietanę, zagotować.
Zdjąć z ognia, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

 

Bakłażany i cukinię pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry.
Bakłażany podgotować około 5 minut na parze, pod przykryciem.
Podgotować chwilę płaty lazanii, odłożyć.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.Wyłożyć spód częścią bakłażanów i cukinii, oprószyć solą, pieprzem, rozsypać część sera, wylać część passaty, wyłożyć warstwę lazanii. Postępować tak, aż do wykończenia składników. Na samej górze rozprowadzić sos beszamelowy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: