Start » Zapiekanki

Lazania z ricottą i pesto

11 lutego 2015 0 Komentarzy

W tym przepisie płaty lazanii dodaje się suche. Podczas zapiekania z pesto może oddzielać się trochę tłuszczu, ale to tylko pozytywnie wypłynie zmiękczenie makaronu.

lazania z ricottą i pesto

lazania z ricottą i pesto

  • 60 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml mleka
  • 150 g ricotty
  • 50 g drobno startego parmezanu
  • 3 łyżki pesto
  • 200 g płatów lazanii
  • oliwa do wysmarowania naczynia

W garnku stopić masło, dodać mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Smażyć na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, wymieszać z ricottą i łyżką parmezanu.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Położyć suchy płat lazanii, posmarować łyżeczką pesto, wylać część sosu, posypać parmezanem. Układać w tej kolejności następne warstwy, kończąc na parmezanie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: