Start » Desery

Lemon curd

5 maja 2012 0 Komentarzy

Przepis z wykorzystaniem lemon curd był tutaj.

Jednak jak trafiłam na ten, musiałam go wypróbować. Ta wersja jest bez masła, a jedynie z łyżką oliwy.

Jak dla mnie rewelacja, chociaż nigdy nie byłam aż taką wielbicielką cytryn.

lemon curd

lemon curd

 

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy

 

Wszystkie składniki, oprócz oliwy,  umieścić w garnku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: