Start » Napoje alkoholowe

Likier pomarańczowy

27 grudnia 2011 0 Komentarzy

Likier j est robiony na spirytusie więc ma dużą moc ..:), za mocną jak na mój gust. Za to używam go  wielu deserów, zastępując nim np.

likier Coitreau (choć ten jest produkowany z gorzkich pomarańczy).

Przepis pochodzi ze strony:  Przepis na litr likieru.

likier pomranczowy

  • 400 ml wody
  • 50 dag cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 50 dag pomarańcz
  • 10 dag skórek pomarańczowych

Skórkę pomarańczową drobno pokroić, zalać spirytusem, zamknąć w słoiku /  butelce, odstawić na 5 dni.
Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą,  zetrzeć wierzchnią warstwę skórki.
Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz.
Zamknąć, odstawić na 48 h.
Przelać przez lejek z watą do czystej butelki, zakorkować i pozostawić na 2-3 miesiące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: