Start » Makarony, Nabiał

Linguine z porami i fetą

30 stycznia 2011 0 Komentarzy

Linguine czyli rodzaj włoskiego makaronu, bardzo zbliżony do spaghetti, ale spłaszczony. Ja użyłam akurat  zupełnie innego makaronu – żytniego razowego i  o innym kształcie.

Na blogu jest już podobny przepis: http://vegetka.pl/tartaletki-z-porem/, ale ten jest uboższy w przyprawy.
Plusem dania jest szybkość i prostota przygotowania.

Prezentuje się tu mało apetycznie, ale jest naprawdę smaczne.

Linguine z porami i fetą

Linguine z porami i fetą


  • 2 pory
  • 50 dag makaronu linguine
  • oliwa
  • masło
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 15 dag fety
  • 10 dag gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Jasną część pora pokroić na półplasterki.  Podsmażyć na rozgrzanej oliwie i maśle, na złoty kolor. Dodać zmiażdżony czosnek, smażyć dalej. Dodać pokruszoną fetę i śmietanę, przyprawić. Podgrzać. Dodać makaron.
Przed podaniem posypać pokruszoną fetą (nie posypywał

Przepis z czasopisma „Kuchnia”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: