Start » Wypieki wytrawne

Łódeczki z twarogiem i fetą

16 listopada 2014 0 Komentarzy

Kolejna inspiracja ze strony arabskie.pl.

łódeczki z twarogiem i feta

łódeczki z twarogiem i feta

CIASTO:

  • 50 dag mąki
  • 20 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

NADZIENIE:

  • 400 g zmielonego twarogu
  • 200 g fety
  • pęczek zielonej pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz

 

CIASTO:
Wymieszać drożdże z  cukrem, ciepłym mlekiem i łyżeczką mąki. Wymieszać, pozostawić, by zaczyn ruszył. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej i dodawać wodę w niewielkich ilościach. Wyrobić  ciasto, przełożyć do miski wysmarowanej łyżką oliwy, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h do podwojenia objętości.
Można także wymieszać ciasto w maszynie do chleba.

NADZIENIE:
Składniki nadzienia wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kulek. Każdą rozwałkować na podłużny, owalny kształt. Nakładać nadzienie, lekko posmarować wodą przeciwległe końce placuszka. Palcami ścisnąć ciasto na przeciwległych końcach – skleić do siebie brzegi, kształtując formę łódeczki z nadzieniem w środku.
 Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około  25 min. na złoty kolor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: