Start » Lody

Lody cytrynowo-imbirowe

29 czerwca 2016 0 Komentarzy

Lżejsze od tradycyjnych lodów, bo na maślance i jogurcie. Bez dodatku jajek. Wspaniale orzeźwiające. Mogą się kojarzyć trochę z sorbetem. Proste w przygotowaniu.
Bardzo łatwo się nakładają po zamrożeniu, ale też szybko się topią.
Przepis z miesięcznika „Kuchnia” z moimi zmianami.

lody cytrynowo-imbirowe

lody cytrynowo-imbirowe

  • 100 ml wody
  • 100 ml soku  z cytryny
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml maślanki
  • 70 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Zagotować wodę z cukrem, miodem, imbirem i 100 ml soku z cytryny. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić imbir. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Przelać do maszyny do lodów.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: