Start » Lody

Lody imbirowe

1 lipca 2015 0 Komentarzy

Przepyszne lody, z mocno wyczuwalną ostrą nutą imbiru, którą łagodzi dodatek białej czekolady.
Przepis z niewielkimi zmianami z książki „Ready for Dessert” – David Lebovitz.

lody imbirowe

lody imbirowe

 

  • 8 cm  imbiru, obranego, drobno startego
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 500 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady, posiekanej
  • 4 duże żółtka

Imbir zalać w garnku niewielką ilością wody, tak, by imbir był cały przykryty. Przykryć, zagotować, gotować 2 minuty. Odlać wodę.

Do przecedzonego imbiru dodać cukier, mleko i 250 ml kremówki. Podgrzać, zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem 1h.
Łyżką cedzakową wyjąć imbir. Podgrzać pozostałą miksturę.
W osobnym naczyniu ubić żółtka. Stopniowo wlewać do podgrzanej mieszanki stale mieszając. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać czekoladę, wymieszać, aż masa będzie jednolita. Dodać pozostałe 250 ml kremówki. Wymieszać.
Masę odstawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce. Przelać do maszyny do lodów.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: