Start » Lody

Lody laurowe

3 sierpnia 2015 0 Komentarzy

Odkąd zobaczyłam ten przepis, bardzo chciałam spróbować te lody. Problemem było zdobycie świeżych liści laurowych (warto przywieźć sobie małe drzewko np. z Włoch).
Przypadkiem trafiam na takie drzewko w Centrum Szkółkarskim „Justyna”, w Gdańsku na ul. Trakt Św. Wojciecha 291.
Z ciekawostek botaniczno-kulinarnych, widziałam tam także stewię w doniczce.
Mój wawrzyn ma około 50 cm wysokości, więc nie ucierpiał zanadto przy wyskubaniu tych kilkunastu liści do lodów :) .
Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia”.
A do samych lodów- mają bardzo ciekawy smak,  dość mocno wyczuwa się nutę laurową.
Nabieram ochoty by wykonać w podobny sposób lody rozmarynowe :) .

 

lody laurowe

lody laurowe

  •  250 ml mleka
  • 250 ml  + 250 ml kremówki
  • 5 żółtek
  • 130 g cukru
  • 14 świeżych liści laurowych
  • 4 suszone liście laurowe
  • 1/4 gałki muszkatołowej (pominęłam)

 

Mleko i 250 ml kremówki podgrzać wraz z liśćmi laurowymi i gałką muszkatołową. Odstawić na 3 h.
Utrzeć żółtka i cukier.
Podgrzać odstawioną masę mleczno-śmietanową, przecedzić przez sitko, wlewać stopniowo do żółtek z cukrem, stale ubijając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Przelać masę do schłodzonej pozostałej kremówki (250 ml). Schłodzić całą masę.
Przelać do maszyny do lodów.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: