Start » Sosy

Majonez z fasoli

22 listopada 2014 0 Komentarzy

Popularny wśród wegan majonez z białej fasoli. Ja dodaję do niego tz. czarną sol, zwaną inaczej Kala Namak. Jest to sól indyjska, o bardzo specyficznym zapachu gotowanych jaj. Choć nazywa się czarna, jej kolor jest brudnoróżowy.
Jest dobrą alternatywą dla zwykłej soli z racji małej ilości sodu.

majonez z fasoli

majonez z fasoli

  • 100 g  fasoli
  • około  1/2 szklanki wody
  • około 1/3 szklanki oleju
  • sok z 1/2  cytryny
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • czarna sól  (Kala Namak)
  • pieprz
Fasolę namoczyć, opłukać, ugotować do miękkości.  Wrzucić do blendera i dodać pozostałe składniki, oprócz oleju. Zmiksować na gładką masę.  Powoli wlewać olej, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Doprawić do smaku czarną solą i pieprzem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: