Start » Makarony

Makaron mie z warzywami

21 maja 2015 0 Komentarzy

Danie w stylu chińskim, z krótko podsmażonymi warzywami i grzybami shiitake oraz makaronem mie.
Danie wegańskie.

makaron mie z warzywami

makaron mie z warzywami

  • 100 g makaronu mie
  • cebula, drobno pokrojona
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 starta łyżeczka imbiru
  • duża marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 200 g świeżych grzybów shiitake, pokrojonych w paseczki
  • pęczek zielonych szparagów, ugotowanych
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 3 -4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki przyprawy „pięć smaków” *
  •  sól

* w moim wydaniu mieszanka mniej więcej po równo: zmielonych goździków, anyżu, nasion fenkułu, cynamonu i pieprzu syczuańskiego

 

Makaron wrzucić do wrzątku, gotować 3 minuty, odcedzić.
Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, imbir. Po około 3 minutach wrzucić pozostałe warzywa, wlać sos sojowy, przyprawy. Dusić kilka minut. Pod koniec dodać orzeszki.
Wymieszać z makaronem i podawać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: