Start » Makarony

Makaron w sosie cytrynowym

8 marca 2017 0 Komentarzy

Absolutnie rewelacyjne danie, dla którego warto pofatygować się do sklepu po doniczkę świeżej szałwii. Makaron w sosie cytrynowo-szałwiowym to potrawa szybka do przygotowania, do której będziemy często wracać.

Przepis z książki Yotama Ottolenghi : „Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju”, z niewielkimi zmianami.

Z podanych składników wychodzą sugerowane 2 porcje.

 

 

makaron w sosie cytrynowym

makaron w sosie cytrynowym

  • 300 g makaronu, najlepiej razowego
  • 60 g orzechów włoskich, pokrojonych na kawałki
  • 30 g masła
  • 10 g liści szałwii, drobno posiekanych
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki kremówki
  • 50 g wiórków parmezanu
  • 15 g posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować, odcedzić.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szałwię i smażyć, mieszając przez 2 minuty. Dodać skórkę cytrynową, kremówkę, 1/2 łyżeczki soli i pieprz. Wymieszać i podgrzewać kilka sekund, zdjąć z ognia.

Makaron wymieszać z sosem, posypać orzechami, parmezanem i natką. Wmieszać sok z cytryny i podawać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: