Start » Makarony

Makaron z dynią i z wegańskim parmezanem

1 października 2013 0 Komentarzy

Dziś w międzynarodowy Dzień wegetarianizmu, natknęłam się w internecie na przepis na wegański ser. Od razu musiałam go wypróbować. A skoro ser, to wyśmienicie  pasować do niego będzie makaron. „Ser” co prawda nie bardzo przypomina mi w smaku parmezan, ale jest jego super wegańskim zamiennikiem.

makaron  z dynia

 

  • 800 g dyni, najlepiej hokkaido
  • kolba kukurydzy
  • 90 g pesto
  • 250 g makaronu razowego
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

WEGAŃSKI PARMEZAN:

  • 1/2 szklanki  migdałów
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych*
  • szczypta soli
  • szczypta chili

Dynię obrać, ugotować na parze. Kukurydzę ugotować, ściąć ziarna kukurydzy. Dynię pokroić w kostkę.
Ugotować makaron. Wymieszać z pesto i warzywami. Przyprawić do smaku.
Posypać parmezanem.

WEGAŃSKI PARMEZAN:
Zmiksować wszystkie składniki.

* Płatki drożdżowe kupowałam na allegro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: