Start » Makarony

Makaron z jogurtem, zielonym groszkiem i chili

25 marca 2015 0 Komentarzy

Pierwsze danie, które przygotowałam z nowej w moim zbiorze pozycji kulinarnych książki „Jerozolima” Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi.
Książka, pięknie wydana, nie przytłacza jak to często bywa w tego typu wydaniach, mięsnymi przepisami.
Podsmażone pinie i bazylia stanowią tu główne dodatki.
Chili dodałam małą szczyptę.

makaron z jogurtem, zielonym groszkiem i chili

makaron z jogurtem, zielonym groszkiem i chili

 

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 150 ml oliwy
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 500 g groszku (użyłam mrożonego)
  • 500 g makaronu razowego
  • 60 g pinii
  • 2 łyżeczki płatków chili (lub mniej, w zależności od ich ostrości)
  • 40 g porwanych liści bazylii
  • 240 g fety, pokruszonej
  • sól
  • pieprz biały

 

Zmiksować jogurt, 90 ml oliwy, czosnek i 100 g groszku.
Na pozostałej oliwie smażyć przez 4 minuty pinie, mieszając, by ich nie przypalić.
Groszek ugotować.
Makaron ugotować. Odcedzić. Stopniowo dodawać do sosu, aby jogurt się nie zwarzył.
Dodać groszek, fetę, bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem polać oliwą z piniami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: