Start » Makarony, Strączkowe

Makaron z oliwkami i rukolą

3 kwietnia 2011 0 Komentarzy

Miesiąc kwiecień otwieram kuchnią włoską :) .

Przepis na szybkie, smaczne i zdrowe danie. Cieciorkę można użyć konserwową, choć wiadomo, że najlepsza jest ta gotowana przez nas. Dla efektu kolorystycznego można wkroić czerwoną paprykę i podsmażyć ją chwilę wraz z czosnkiem i oliwkami.

U mnie makaron jest razowy.

makaron z rukolą i oliwkami

makaron z rukolą i oliwkami

  • 40 dag makaronu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego sera lub  fety
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 200 g rukoli
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować.

Na rozgrzanej oliwie podgrzać krótko czosnek i oliwki, przyprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Wyłożyć na rozłożoną na talerzach rukolę.  Posypać serem lub pokrojoną w kostkę fetą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: