Start » Makarony

Makaron z ricottą i migdałami

4 lutego 2015 0 Komentarzy

Bardzo smaczne połączenie migdałów i cynamonu, ale nie w słodkiej jakby się można było spodziewać wersji.
Danie przygotowuje się bardzo szybko, bardzo polecam.

Przepis z „Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania”, z moimi zmianami.

makaron migdałowy z ricottą

makaron migdałowy z ricottą

 

  • 400 g makaronu, najlepiej razowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 250 g sera ricotta
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g śmietany
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

 

Podgrzać ricottę ze śmietaną, migdałami, gałką muszkatołową i cynamonem. Mieszać, aż do uzyskania gęstej masy. Wlać bulion, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z masłem i zieloną pietruszką.
Wymieszać z sosem i podawać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: