Start » Makarony

Makaron z sosem paprykowym

26 listopada 2016 0 Komentarzy

Makaron razowy z orkiszu z dodatkiem sosu z pieczonej papryki i pomidorów.
Gdzie się da, zwykłą pszenicę zastępuję orkiszem. W przypadku makaronu wybór jest całkiem spory, począwszy od żytniego, a skończywszy np. na soczewicowym.
Danie, którym można uraczyć weganina.

makaron orkiszowy z sosem z papryki pieczonej

makaron orkiszowy z sosem z papryki pieczonej

 

  •  300 g makaronu orkiszowego razowego *
  • 1 pomidor
  • 2 papryki czerwone
  • 50 g migdałów
  • 5 ząbków czosnku (nieobranych)
  • oliwa
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól
SER WEGAŃSKI:
  • 45 g nerkowców
  • 1,5 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

 

Pomidor , paprykę, czosnek i migdały skropić oliwą. Przełożyć do blachy do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut, aż na skórce papryki pojawią się bąble. Po ostudzeniu obrać papryki, pomidora i czosnek. Wraz z migdałami zmiksować. Dodać ocet, paprykę wędzoną. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić. Wymieszać z sosem.

SER:
Posypać serem wegańskim.

* Razowy makaron orkiszowy można zastąpić dowolnym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: