Start » Ciasta z makiem, makowce

Makowiec

13 grudnia 2009 0 Komentarzy

Przepis z: „Encyklopedia smakosza.Wypieki” M.Kaltenbach, F.-W. Ehlert

Zwiększyłam znacznie ilość maku, lubię jego maksymalną ilość w cieście. Namoczony zostawiłam na całą noc. Pominęłam polewę.

p1040498

ciasto:

350 g mąki

20 g świeżych drożdży

250 ml letniego mleka

2 łyżki cukru

25 g masła

1 jajko

szczypta soli

mak:

250 ml mleka

150 g mielonego maku (dodałam dwa razy więcej)

100 g rodzynek

6 łyżek rumu

25 g masła

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

2 łyżki cukru

1 łyżka słodkiej śmietanki

polewa:

150 g cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny

Z 2 łyżek mąki, drożdży, ½ łyżki cukru i połowy ilości mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Stopione

masło, resztę cukru i mleka, jajko, mąkę i sól połączyć z rozczynem. Zagnieść ciasto i dać mu wyrosnąć ok. 45 -60 min.

W tym czacie mak zalać gorącym mlekiem.Rodzynki umyć, osuszyć, zanurzyć w rumie. Stopić masło na nadzienie. Mak odsączyć na

sicie, dokładnie odcisnąć. Wymieszać z rodzynkami z rumem, skórką z cytryn, cukrem i śmietaną.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 4 mm.Wyłożyć

nadzienie, równomiernie rozsmarować. Wzdłuż dłuższych boków zostawić wolny pas ciasta. Zaczynając od krótszego boku ciasto

luźno zwinąć, następnie uformować koło. Ciasto wyłożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować wodą

makowiec1

(roztrzepanym jajkiem) i ponacinać ostrym nożem na głębokość ok. 3 mm,mniej więcej co 1 i ½ cm . Piec ok. 30 min.

Składniki polewy wymieszać. Polukrować ciepłe ciasto.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: