Start » Ciastka, ciasteczka

Makroud

24 kwietnia 2012 0 Komentarzy

Fantastyczne, uzależniające, kruche, arabskie ciastka. Niestety, nie wyszły mi takie ładne jak u autorki bloga z którego wykorzystałam przepis, ale nie zmienia to faktu, że wciąż  sięgałam po kolejne nie mogąc się powstrzymać…
Specjalnie do ich wypieku kupiłam olej kukurydziany, więc nie powiem jakim olejem ewentualnie go zastąpić.

Z podanej porcji wychodzi około 90 sztuk.

 

makroud

makroud

CIASTO:

  • 500 g maki
  • 15 g drożdży
  • 240 ml oleju kukurydzianego
  • 120 ml oliwy z oliwek (dałam połowę mniej)
  • 1/2 łyżeczki anyżku
  • 1/2 łyżeczki mahlabu
  • 240ml letniej wody

NADZIENIE:

  • 500g wypestkowanych zmielonych daktyli
  • 60ml oleju kukurydzianego (pominęłam)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta goździków

DODATOWKO:
450 g sezamu (200g  wystarcza)

CIASTO:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z maka i przyprawami, dodać oba oleje i wymieszać. Dodawać stopniowo letnia wodę i wyrobić ręką przez około 2-3 minuty do uzyskania luźnego i gładkiego ciasta. Odstawić.
Ciasto wymieszałam w automacie do chleba (program 15 minutowy).
NADZIENIE:
Daktyle wymieszać z przyprawami i olejem na  miękką i łatwą do formowania masę.
Podzielić zarówno ciasto jaki i nadzienie na 4 części
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
Blat wysypać sezamem, wyłożyć porcje ciasta i rozpłaszczyć dłonią tak by uzyskać prostokąt . Na wierzchu ciasta położyć kule daktylowej masy, posypać sezamem. Odwrócić do góry nogami i wałkować tak by zarówno daktyle jak i ciasto rozpłaszczało się równomiernie (do grubości okolu 4-5 mm). Z powrotem odwrócić i zwinąć w rulon (jak cienką i długa roladę, tak by ciasto było na zewnątrz), następnie spłaszczyć walki ciasta do wysokości 1.5cm.
Ciasto pociąć na 2 cm kawałki, obtaczać w sezamie i układać  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10 minut, (piekłam około 15 minut), aż ciasteczka będą złote.
Można przechowywać do miesiąca w szczelnym pojemniku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: