Start » Przetwory z owoców

Małpie smarowidło

8 stycznia 2015 0 Komentarzy

Małpie smarowidło smakuje zupełnie jak dżem bananowo-anansowy. Wg mnie w smaku jednak najbardziej dominują banany.
Przepis ze strony:  mojewpieki.com. Pominęłam cukier, gdyż wg mnie wystarczająco dużo jest go w syropie ananasowym.
Do jego przygotowania można użyć maszyny do wypieku chleba.  Jak najbardziej polecam, jeśli macie taką możliwość.

banan plus ananas

banan plus ananas

 

  •  1 puszka (600 g) ananasów w syropie
  • 5 średnich dojrzałych bananów
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

Ananasy zmiksować (razem z syropem) na puree, banany drobno pokroić w plasterki. Wiórki zmielić. Wymieszać wszystkie składniki w garnku, pogotować na małym ogniu do odparowania wody i osiągnięcia konsystencji dżemu.  Przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Można także zapasteryzować.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: