Maślane herbatniki razowe
23 listopada 2016
0 Komentarzy
Ciastka głównie z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych. Cukier można zastąpić ksylitolem.
Przepis na około 24 sztuk. Przechowywać do 7 dni.
- 1/4 szklanki mąki
- 1 1/3 szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków owsianych
- 80 g masła
- 1/2- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
Wymieszać oba rodzaje mąk, płatki owsiane i masło. Utrzeć mikserem – masa ma przypominać bułkę tartą. Dodać cukier i stopniowo tyle mleka, by powstało miękkie ciasto. Wyrobić. Uformować wałek. Schłodzić w lodówce przez 1 h.
Pokroić na plastry o grubości około 4 mm. Przełożyć na blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Zdejmować w blachy po całkowitym ostudzeniu.
Pokroić na plastry o grubości około 4 mm. Przełożyć na blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Zdejmować w blachy po całkowitym ostudzeniu.

Dodaj komentarz!