Start » Ciastka, ciasteczka

Maślane herbatniki razowe

23 listopada 2016 0 Komentarzy

Ciastka głównie z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych. Cukier można zastąpić ksylitolem.
Przepis na  około 24 sztuk. Przechowywać do  7 dni.

herbatniki maślane razowe

herbatniki maślane razowe

 

  • 1/4 szklanki mąki
  • 1  1/3 szklanki mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 80 g masła
  • 1/2- 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
Wymieszać oba rodzaje mąk, płatki owsiane i masło. Utrzeć mikserem – masa ma przypominać bułkę tartą. Dodać cukier i stopniowo tyle mleka, by powstało miękkie ciasto. Wyrobić. Uformować wałek. Schłodzić w lodówce przez 1 h.
Pokroić na plastry o grubości około 4 mm.  Przełożyć na blachę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Zdejmować w blachy po całkowitym ostudzeniu.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: