Start » Mazurki

Mazurek chałwowy

26 marca 2010 0 Komentarzy

Spód jak w mazurku pomarańczowym. Trzymać w lodówce, żeby masa stężała.

mazurek-chalwowy

30 dag mąki tortowej

10 dag masła

10 dag cukru pudru

jajko

2 żółtka

3 dag drożdży

3 łyżki gęstej śmietany

250 g mascarpone

100 g chałwy

1-2 łyżki likieru kawowego

Mąkę przesiać, wymieszać ze schłodzonym masłem. Dodać jajko, żółtka, cukier puder oraz roztarte z łyżką cukru i śmietaną drożdże. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć na blasze. Piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Ostudzone ciasto posmarować masą chałwową. Ozdobić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: