Start » Mazurki

Mazurek kajmakowy

2 kwietnia 2012 2 Komentarze

Bardzo kruchy mazurek, z samej mąki krupczatki. Po upieczeniu należy poczekać aż ostygnie, oblać go  masą kajmakową i poczekać aż zastygnie.
Ilość masła jest wg mnie trochę za duża, wystarczy 200 g.

Przepis z książki Ewy Aszkiewicz “Domowe wypieki. Ciasta i ciasteczka”.

 

kajmakowy mazurek

kajmakowy mazurek

 

* Zdjęcie autorstwa   – K.Z.

CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka ugotowane na twardo

MASA KAJMAKOWA:

  • 25 dag masła ((można nieco zredukować)
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka w proszku
  • 3 żółtka

 

CIASTO:

Zmiksować mąkę z masłem, dodać cukier puder i przetarte żółtka. Wyrobione, jednolite ciasto przełożyć do lodówki.  Dobrze schłodzone rozwałkować na grubość 1 cm. Rozłożyć na blasze, brzegi ciasta podnieść na wysokość 3 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25  minut.  Odstawić do wystudzenia.

MASA KAJMAKOWA:

Podgrzać cukier z masłem, gdy się roztopią i połączą dodać mleko w proszku. gotować do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia.

Przestudzić, energicznie i często mieszając. Dodawać po jednym żółtku. Wyłożyć na upieczonym spód.

Pomiędzy ciastem a kajmakiem można położyć warstwę marmolady.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • Krzysztof pisze:

    Potwierdzam, bardzo kruchy ale fajnie za to rozpływa się w ustach. Przydałoby się więcej słodkiego na wierzchu :P

  • Wyder pisze:

    super kruchutki , niebo z gębie

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: