Start » Mazurki

Mazurek z białą czekoladą

7 marca 2016 0 Komentarzy

Kruche ciasto z warstwą dżemu malinowego i polewą z białej czekolady.

 

Mazurek z białą czekoladą

Mazurek z białą czekoladą

CIASTO:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 180 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

WIERZCH:

  • 100-150 g  dżemu malinowego
  • 100 g białej czekolady
  • 100  ml śmietany kremówki
  • ew. maliny do dekoracji

 

CIASTO:

Obie mąki wymieszać z solą, dodać masło, cukier. Posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2h.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut, na rumiano.

 

WIERZCH:

Ostudzone ciasto posmarować dżemem malinowym.
Śmietanę z połamaną czekoladą rozpuścić na małym ogniu. Wylać na dżem.
Ostawić do ostudzenia.
Można udekorować malinami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: