Start » Mazurki

Mazurek ze śliwkami

18 kwietnia 2011 0 Komentarzy

Mazurek jak dla nie bardzo przeciętny i niezbyt kruchy.  Kratka na wierzchu, którą piecze się nieco później, znacznie kolorystycznie odbiega od reszty ciasta, więc radzę marginesy po bokach mazurka też dopiekać w 2 -giej turze wraz z kratką.

mazurek ze śliwkami

mazurek ze śliwkami

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 7,5 dag cukru
  • 7,5 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE:

  • 20 dag suszonych śliwek
  • cukier migdałowy

NADZIENIE:

Śliwki namoczyć na noc, zmielić, przyprawić cukrem migdałowym.

CIASTO:

Z podanych składników zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 ciasta.  Resztę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, naokoło ułożyć wałeczek ciasta. Lekko podpiec w temperaturze 180 stopni C, aż ciasto się zarumieni. Rozłożyć równo masę śliwkową, z reszty ciasta ułożyć na wierzchu kratkę. Piec do zarumienienia wierzchu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: