Start » Ryż

Mejadra

8 września 2015 0 Komentarzy

Mejadra to arabskie danie na bazie ryżu i soczewicy z dodatkiem smażonych krążków cebuli. Choć 700 g może wydawać się dużą ilością, nie zmniejszajcie jej. Chrupiąca, słodkawa cebula jest  tak smaczna, że grozi wyjedzeniem jej przed przygotowaniem całej potrawy :) .

Przepis z książki: „Jerozolima” Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, z niewielkimi zmianami.

soczewica z ryżem
  • soczewica z ryżem
  •  250 g soczewicy zielonej / brązowej
  • 200 g ryżu basmati
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 350 ml lub więcej wody
  • 3 łyżki mąki
  • kilka gałązek  pokrojonego koperku
  • kilka gałązek pokrojonej pietruszki zielonej
  • 700 g cebuli
  • ok. 250 oleju do głębokiego smażenia

 

Soczewicę  gotować 12- 15 minut. Odcedzić.
Do garnka wrzucić kumin i kolendrę. Prażyć minutę, mieszając. Dodać ryż, oliwę, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać podgotowaną soczewicę i wodę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Wymieszać z połową smażonej cebuli. Posypać pozostałą cebulą i zieleniną.

Cebule pokroić na cienkie krążki, obsypać mąką i 1 łyżeczką soli, wymieszać.
Rozgrzać olej, smażyć partiami około 5-7 minut, od czau do czasu mieszając, na złotobrązowy kolor. Wyłożyć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: