Start » Przetwory z owoców

Mincemeat -bakaliowe nadzienie wg Nigelli

15 listopada 2015 0 Komentarzy

Choć nazwę ma okropną, nie ma nic wspólnego z martwym zwierzęciem :) , choć czasem dodawano do niego łój wołowy lub barani.
W smaku mocno korzenne, kwaskowate, przez co przypomina mi nieco czatnej porzeczkowy.
Użyłam cukru palmowego. Tradycyjnie używane w Anglii, głównie do nadziewania kruchych ciast, na święta Bożego Narodzenia.
Jest naprawdę pyszne, warto przygotować z podwójnej porcji, bo szybko znika…
Przepis na około 600 ml nadzienia.

mincemeat

mincemeat.

  • 75 g ciemnego brązowego cukru muscovado
  • 60 ml  port0/ wino czerwone słodkie lub półsłodkie
  • 300 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • 75 g porzeczek (pominęłam)
  • 75 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 pomarańcza – starta skórka i sok
  • 25 ml brandy/ rumu
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu

Wymieszać cukier i porto, podgrzewać na małym ogniu  do rozpuszczenia się cukru  Dodać żurawinę i wymieszać. Dodać cynamon, imbir, goździki, rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 20 minut   u. Zdjąć z ognia. Do lekko przestudzonego dodać brandy, ekstrakt z migdałów, wanilii i miód,  wymieszać.Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: