Start » Zupy warzywne

Minestrone z pesto

6 lutego 2014 0 Komentarzy

Minestrone – czyli włoska zupa na bazie warzyw sezonowych. Bardzo często w jej składzie pojawia się cukinia i warzywa strączkowe, oraz makaron lub ryż. Zazwyczaj jest podana posypana parmezanem. To wszystko czyni ją treściwą i dość sycącą.
Poniższy przepis pochodzi z książki: „Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania”.

Książka ta bardzo mi się spodobała i z pewnością w najbliższym czasie pojawi się z niej wiele dań.
Abstrahując od mięsnych przepisów, zawiera sporo zachęcających propozycji na tradycyjne ale i bardziej oryginalne potrawy np. z wykorzystaniem karczochów czy fenkułów.
Na wstępie jest bardzo krótka charakterystyka regionów Włoch oraz podstawowych dla tego kraju produktów spożywczych.
Każdy przepis jest opatrzony zdjęciem gotowego dania a także informacją dotyczącą kalorii oraz wartości odżywczych w 1 porcji.
Dużą zaletą jest podział przepisów na wiele kategorii, ujętych w spisie treści. Dodatkowym autem jest indeks, dzięki któremu możemy wyszukać potrawę po interesującym nas produkcie.

 

minestrone

minestrone

 

  • 200 g fasoli suszonej
  • 2 1/2 litra bulionu/wody
  • duża cebula, posiekana
  • por, pokrojony w talarki
  • łodyga selera naciowego, pokrojona w talarki
  • 2 marchewki, pokrojone
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pomidory, pokrojone
  • cukinia, pokrojona w plastry
  • 2 ziemniaki, pokrojone
  • 100 g makaronu (u mnie razowy – spaghetti)
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek startego parmezanu

PESTO*:

  • 2 łyżki pinii
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 pęczki bazylii, same liście
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 100 g startego sera pecorino/ parmezanu

 

Fasolę namoczyć na noc. Zagotować, przykryć, podgrzewać 1h. Dodać cebulę, por, seler, marchew, oliwę i gotować 4-5 minut. Dodać pomidory,cukinię, ziemniaki, makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 30 minut.

PESTO:
Na łyżce oliwy zarumienić pinie, osączyć z tłuszczu. Liście bazylii, pinie i czosnek zmiksować. Resztę oliwy wlewać cienkim strumieniem i mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszać z serem.

Na koniec gotowania do zupy dodać 2 łyżki pesto, wymieszać. Gotować 5 minut, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Posypać parmezanem i podawać.

 

*Użyłam gotowego pesto.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: