Start » Surówki

Mizeria z oliwkami

20 lutego 2011 1 Komentarz

Po dłuższej przerwie, jednak nie urlopowej, powracam z wegetariańskimi wpisami. Wytłumaczę się jeszcze niczym dziecię w szkole przed panią nauczycielką (jak miło te czasy mieć dawno za sobą),  że ma nieobecność była spowodowana przeprowadzką. A każdy wie jak absorbujące i niestety męczące jest to zajęcie. Tak też nie miałam czasu a nawet sił na kucharzenie.

Na początek mizeria, ale wzbogacona dodatkiem oliwek – koniecznie czarnych  (dla kontrastu kolorystycznego) i  aromatem czosnku. Warto dla urozmaicenia wypróbować ten wariant mizerii.

Dałam tylko jeden pęczek  zielonej pietruszki, chociaż zimowe pęczki są znacznie skromniejsze niż w sezonie… :) , nie pozbawiałam ogórków pestek, bo i po co :) .

Przepis – Cornelia Adam: „Surówki na każdą porę roku”

mizeria z ogórkami

mizeria z ogórkami

  • 2 obrane ogórki sałatkowe
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku

SOS:

  • 2 pojemniczki jogurtu naturalnego
  • sok  z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

DO POSYPANIA:

  • 100 g czarnych wydrylowanych oliwek
  • 2 pęczki zielonej pietruszki

Ogórki wypestkować, pokroić w plastry. Dodać zmiażdżony czosnek.

SOS:

Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym, oliwą, solą i pieprzem. Polać ogórki z czosnkiem. Dodać oliwki (u mnie posiekane) i zieloną pietruszkę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • ziut pisze:

    Zrobiłam do obiadu. Podoba mi się pomysł wzbogacenia tradycyjnej mizerii nowymi dodatkami. Jest bardzo dobra w takiej wersji.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: