Start » Napoje

Mleko ryżowe

27 lutego 2017 0 Komentarzy

Mleka roślinne są u mnie w kuchni wykorzystywane głównie jako dodatek do potraw, dlatego też, podaję przepisy na wersje bazowe. Łatwo można je dosłodzić czy urozmaicić poprzez dodanie kakao czy aromatycznych przypraw takich jak kardamon, cynamon, wanilia, wówczas otrzymujemy samodzielny smaczny napój.

mleko ryżowe

mleko ryżowe

  • 1/2 szklanki brązowego ryżu
  • 3-4  szklanki wody + do ugotowania ryżu
  • sól
  • ew. syrop klonowy / syrop z agawy

 

Ryż  ugotować do miękkości, zalać 3-4 szklankami wody (w zależności od preferowanej gęstości) doprawić solą i ewentualnie dosłodzić wg uznania. Zblendować, odcisnąć przez gazę.
Przechowywać w lodówce do 4 dni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: