Start » Napoje

Mleko sezamowe

13 września 2017 0 Komentarzy

Mleko z ziaren sezamu to według mnie jedno z bardziej wyrazistych w smaku napojów roślinnych. Nie wymaga podgrzewania, uzyskuje się je na surowo. Szczególnie warto je włączyć do menu w przypadku diety wegańskiej, gdyż sezam zawiera spore ilości wapnia (w 100 g sezamu  -  975 mg,  przy  zapotrzebowaniu dobowym na ten pierwiastek  od 200 mg do 1300 mg -w zależności od wieku). Odznacza się także sporą ilością zawartości białka, które z kolei nie jest tak trudne do zapewnienia w diecie opartej wyłącznie na produktach roślinnych.

Poniżej przedstawiam przepis na wykonanie mleka sezamowego bez użycia specjalistycznych sprzętów.  Jednak ja je przegotowałam w rewelacyjnym, testowanym od 2 tygodni przeze mnie blenderze Vitamix-a (już niedługo przygotuję wpis odnośnie moich wrażeń przy pracy z tym urządzeniem) i nie odcedzałam później pozostałości sezamu.
Z pewnością kolejną porcję mleka sezamowego przygotuję z czarnych ziaren.

mleko sezamowe

mleko sezamowe

 

  • 100 g ziaren sezamu
  • litr wody
  • szczypta soli

 

Sezam namoczyć (około 6 h), odcedzić, zmielić, dodać wodę i sól, dokładnie wymieszać. Odstawić na 1/2 h. Odcedzić np. przy pomocy gazy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: