Start » Napoje

Mleko słonecznikowe

14 stycznia 2017 0 Komentarzy

Kolejny przepis na roślinne mleko (te sklepowe są odrażająco drogie, bardzo często przesłodzone i nie zawsze zbyt smaczne) tym razem z ziaren słonecznika. Nasiona mają być niesolone, nieprażone i wyłuskane.

 

mleko słonecznikowe

mleko słonecznikowe

 

 

  • szklanka ziaren słonecznika
  • 1 litr wody + do namoczenia

Słonecznik wypłukać,  zalać wodą. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Namoczony słonecznik przepłukać, zalać świeżą wodą (1 litr), zblednować. Płyn przelać przez gazę lub ściereczkę kuchenną, mocno wyciskając mleko. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: