Start » Napoje

Mleko z orzechów brazylijskich

25 września 2017 0 Komentarzy

Mało popularne u nas orzechy brazylijskie są również świetnym surowcem do wyrobu mlek roślinnych. Jedną, nieudaną, próbę wykonania takiego mleka miałam za sobą z użyciem automatu do wyrobu mleka. Po dłuższej przerwie, wykonałam mleko identycznie jak mleko z orzechów włoskich.
Efekt w pełni mnie zadowala, napój smakuje dobrze bez żadnych dodatków i plasuje się w czołówce moich ulubionych pod względem smaku mlek, tuż obok kokosowego i migdałowego.

Na marginesie, czytając w necie informacje na temat drzewa orzesznicy wyniosłej, na którym to  rosną orzechy brazylijskie,  przez przypadek udało mi się ustalić, że na zdjęciu drzewa z pięknymi kwiatami  (wykonanym przeze mnie w Tajlandii prawie 2 lata temu) mam właśnie orzesznicę:)). Odkrycie tym bardziej dla mnie zaskakujące, bo jak sama nazwa mówi, orzechy te rosną głównie na terenie Ameryki Południowej (np. w Brazylii, Peru, Boliwii).
Koniecznie więc wstawiam zdjęcia:).

 

 

kwiat orzesznicy wyniosłej
kwiat orzesznicy wyniosłej II

kwiat orzesznicy wyniosłej II

drzewo orzesznicy wyniosłej

drzewo orzesznicy wyniosłej

 

  • 50 g orzechów brazylijskich
  • szczypta soli
  • litr wody

 

mleko z orzechów brazylijskich

mleko z orzechów brazylijskich

Orzechy zalać na noc zimną wodą. Rano orzechy odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać sól i zmiksować. Można przecedzić przez gęste sito.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: