Start » Napoje

Mleko z orzechów laskowych

1 grudnia 2016 0 Komentarzy

Absolutnie wspaniałe mleko roślinne w kolorze kakao. O mocnym aromacie i smaku orzechów laskowych. Można w dowolny sposób regulować jego słodycz. Jednak miniamlna ilość substancji słodzącej (czy to będzie syrop z agawy, czy syrop klonowy, czy ksylitol – wasz wybór) i soli jest niezbędna, bo inaczej mleko będzie mdłe w smaku.

Przy okazji odkurzyłam dawno zakupione urządzenie do wyrobu mleka sojowego (obecnie sprzedawca podążając z duchem czasu już reklamuje je jako urządzenie do wyrobu mleka roślinnego, bo nie każdy chce pić mleko sojowe).
Dzięki niemu przygotowanie takiego mleka jest rewelacyjnie proste. Po 20 minutach mleko jest gotowe!  Wystarczy orzechy /nasiona zalać wodą i uruchomić maszynę. Jedynie mycie urządzenia nie jest zbyt przyjemne:(.

 

Mleko laskowe
Mleko laskowe
  • 50 g orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki syropu klonowego/ syropu z agawy
Orzechy zalać na noc wodą, odcedzić. Przełożyć do blendera, wlać 1 litr wody, dodać sól, syrop i zmiksować. Przelać na gazę i odcisnąć mleko.
Resztki orzechów po wyciśnięciu mleka można wykorzystać do kotletów, past, pasztetów, czy batonów owsianych. Przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: