Start » Desery

Mont Blanc

3 grudnia 2016 0 Komentarzy

Mont Blanc to francuski deser na bazie kasztanów jadalnych, nawiązujący kształtem do najwyższego szczytu Alp. Na przepis trafiłam w książce  ” Jak być domową boginią” Nigelli Lawson i zmodyfikowałam.
Jeśli nie korzystamy z gotowej masy kasztanowej, przygotowanie puree będzie niestety najbardziej czasochłonne.
Wówczas kasztany należy naciąć (od strony szczytu) na kształt krzyża. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i piec przez około 25 minut. Kasztany obrać ze skorupek. Na tym etapie bardzo rzadko udaje się kasztany obrać razem ze skórką. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować i gotować chwilę. Po ostudzeniu obrać. Skórka powinna bez problemu dać się ściągać.

Mont Blanc deser

Mont Blanc

 

  • 400 g obranych, upieczonych kasztanów
  • 400 ml mleka (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 5 łyżek ksylitolu / cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml kremówki
  • 1 śmietan-fix
  •  2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka zmielonego ksylitolu / cukru pudru
Kasztany zalać mlekiem i gotować, aż zmiękną. Uważać, żeby się nie przypaliły. W razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać ekstrakt waniliowy, rum, ksylitol. Gotować jeszcze około 10 minut, do uzyskania gęstej pasty. Przepuścić masę przez maszynkę do mięsa.
Na środku talerza położyć miseczkę do góry dnem. Obłożyć ją wężykami kasztanowymi.
Kremówkę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany ze zmielonym ksylitolem, jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na kasztanowy kopiec. Szczyt góry posypać wiórkami kokosowymi. Posypać startą gorzką czekoladą.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: