Start » Dekoracje

Motylki z masy cukrowej

6 kwietnia 2014 0 Komentarzy

Od dawna miałam plany poeksperymentować z tortami w stylu angielskim. Już kilka lat stoi u mnie na półce książka Debbie Brown „50 kolorowych tortów. Poznaj styl angielski”. Przeglądałam ją owszem wiele razy, ale na tym się kończyło.
Po pierwsze – przepisy na masę cukrową są głównie z żelatyną. Po drugie – nie każdy rodzaj ciasta nadaje się do dekorowania taką masą, biszkopty są zbyt delikatne. Polecane są bardziej wilgotne, ciężkie ciasta.
Ograniczeniem są też masy – preferuję kremy na bazie kremówki/mascarpone, a w tym przypadku najlepszy jest krem maślany.
Poza tym, świadomość, że taka powłoka jest jedynie efektowną ozdobą, którą ściąga się przed zjedzeniem tortu, też działała na mnie hamująco.
Na początek więc zaopatrzyłam się w gotową masę cukrową, oczywiście bez dodatku żelatyny. Wybrałam z oczywistych powodów kolor biały.
Z barwników korzystam zarówno płynnych np. Schwartau) jak i w proszku (z wypiekarnia.pl).
Z porcji 200 gramowej (cena około 9,50pln) wyszło mi 6 niewielkich figurek (będą widoczne przy najbliższym torcie), kilka kwiatów i motyli. I to one są głównym tematem tego wpisu.
Są bardzo proste w wykonaniu, o ile mamy wykrawaczkę o kształcie motyla.
Nie posiadam wałka silikonowego, zwykły drewniany w zupełności dobrze się sprawdza.
Nie są też potrzebne do ich wykonania żadne specjalistyczne narzędzia.

Pomysł podpatrzony w internecie.

 

motyl z masy cukrowej

motyl z masy cukrowej

  • masa cukrowa
  • dowolny barwnik
  • cukier puder

suszenie motyli

Masę cukrową (w przypadku masy białej) zabarwić dowolnym kolorem. Dość cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej cukrem pudrem. Wykrawać motyle. Wytłoczyć ozdobne dziurki np. patyczkiem do szaszłyków.
Na czas wysychania rozłożyć je na otwartej książce tak, by książka tworzyła kąt rozwarty. Motylki umieścić na papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: