Start » Ciasta - ucierane, babki, muffiny

Muffinki Pina colada

29 marca 2014 0 Komentarzy

Moje ulubione zestawienie – ananas i kokos oraz rum.
Muffinki wychodzą dość lekkie i wilgotne.

Przepis na 12 sztuk

Źródło przepisu: „Muffiny. Małe, ale przepyszne”-po mojej modyfikacji.

muffinki pina colada

muffinki pina colada

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 300 g ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g jogurtu
  • aromat rumowy

KREM:

  • 330 ml kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka rumu

Jajko rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, jogurtem, kilkoma kroplami olejku rumowego oraz ananasem. Dodać pozostałe suche składniki, wymieszać do połączenia.
Przełożyć do formy na muffiny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

KREM:

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i rum, wymieszać.

Udekorować babeczki.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: