Start » Wypieki wytrawne

Muffiny parmezanowe

15 lutego 2014 0 Komentarzy

Ziołowo-serowe muffiny.
Przepis na 12 sztuk.
Piekłam w silikonowej formie w kształcie serc, udekorowałam wykrojonym ogórkiem.

muffiny parmezanowe

muffiny parmezanowe

  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • garść liści bazylii, posiekanej
  • 3 dymki, drobno posiekanej
  • 75 g kaszy kukurydzianej
  • 60 g startego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 g jogurtu
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

 

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodać dymki, zioła, kaszę kukurydzianą i parmezan.
W osobnym naczyniu wymieszać olej, jogurt, mleko, jajka. Połaczyć z resztą składników.
Napełnić ciastem foremkę do muffinek.
Piec około 25 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Podawać zaraz po upieczeniu.

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: