Start » Wypieki wytrawne

Muffiny śródziemnomorskie

22 marca 2014 0 Komentarzy

Kolejny przepis z książki: „Muffiny. Małe, ale przepyszne”.  Tym razem babeczki wytrawne, z domieszką warzyw. Dodatkowo dodałam kumin i nie posypywałam babeczek serem.

Przepis na 12 sztuk

muffiny śródziemnomorskie

muffiny śródziemnomorskie

 

 

  • 40 g selera
  • 40 g marchwi
  • 40 g cukinii
  • 40 g pomidora
  • 40 g bakłażana
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 30 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 60 ml oliwy
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżka ziół posiekanych
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz

Bakłażana, cebulę i pomidor pokroić w drobną kostkę. Czosnek zmiażdżyć. Pozostałe warzywa zetrzeć. Podusić około 5 minut na oliwie.
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami.
Jajko wymieszać z oliwą, bulionem i warzywami. Dodać suche składniki, wymieszać.
Przełożyć do formy na muffinki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: