Start » Zapiekanki

Musaka z fasolą i warzywami

2 lutego 2016 0 Komentarzy

Wariacja na temat musaki. Pożywna, sycąca i bardzo smaczna.
Przepis na większe naczynie żaroodporne.

 

musaka z fasoli i warzyw

musaka z fasoli i warzyw

 

 

  • 500 g ugotowanej fasoli
  • 500 g bakłażana
  • 200 g jarmużu
  • papryka, pokrojona w kostkę
  • por, pokrojony w cienkie talarki
  • 3 gałązki posiekanego selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 150 g startej mozzarelli

 

Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Zblanszować.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, pory, seler naciowy i paprykę. Smażyć, mieszając przez 5 minut. Wrzucić pomidory z puszki wraz z zalewą,jarmuż,  sos sojowy, fasolę. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
Spód naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą. Wyłożyć na spód plastry bakłażana. Nałożyć część warzywnego nadzienia, przełożyć kolejnymi plastrami bakłażana i nadzienia, aż do wyczerpania składników.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, serem, doprawić solą i pieprzem. Polać wierzch zapiekanki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: