Niemiecki wiejski chleb na zakwasie
Nie mam pojęcia czemu chleb z dodatkiem orientalnych przypraw został nazwany niemieckim.
Chleb – jak dla mnie – jest dość zwyczajny. Smakowo zdecydowanie wolę te z mąką żytnią razową. Jego zaletą jest oczywiście jak to bywa przy żytnich wypiekach – duża wilgotność, a także chrupiąca skórka.
Osobiście uważam, że przyprawy można spokojnie pominąć w tym chlebie, ale to już bardzo indywidualna sprawa.
Przepis stąd.
- 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
- 350 g (1,5 szklanki) wody
- 5 g suszonych drożdży/ 10 g drożdży świeżych
- 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej
- 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej (użyłam pszennej typ 650)
- 1 łyżka otrębów żytnich/ pszennych
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
- 10 g (1,5 łyżeczki) soli
Wymieszać wodę, drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować ponownie przez 3-5 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około 2 – 2,5 godziny. Ten etap przebiegał u mnie w maszynie do chleba.
Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem (smaruję masłem) i wysypać otrębami. Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami (pominęłam) i odstawić do wyrastania – ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to około 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Na dno piekarnika wsypać 1/2 – 1 szklanki kostek lodu (lub wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą).
Wstawić wyrośnięty chleb, piec 10 minut . Zmniejszyć temperaturę do 210stopni C i piec kolejne 30 minut.
Chleb jest upieczony,gdy wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze około 5-10 minut.
Upieczony chleb studzić na kratce kuchennej.

Dodaj komentarz!