Start » Chleby, bułki na zakwasie

Niemiecki wiejski chleb na zakwasie

15 kwietnia 2012 0 Komentarzy

Nie mam pojęcia czemu chleb z dodatkiem orientalnych przypraw został nazwany niemieckim.

Chleb – jak dla mnie – jest dość zwyczajny. Smakowo zdecydowanie wolę te z mąką żytnią razową. Jego zaletą jest oczywiście jak to bywa przy żytnich wypiekach – duża wilgotność, a także chrupiąca skórka.

Osobiście uważam, że przyprawy można spokojnie pominąć w tym chlebie, ale to już bardzo indywidualna sprawa.

Przepis stąd.

niemiecki chleb wiejski na zakwasie

niemiecki chleb wiejski na zakwasie

 

  • 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)
  • 350 g (1,5 szklanki) wody
  • 5 g   suszonych drożdży/ 10 g drożdży świeżych
  • 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej
  • 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej (użyłam pszennej typ 650)
  • 1 łyżka otrębów żytnich/ pszennych
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
  • 10 g (1,5 łyżeczki) soli

 

 

Wymieszać wodę,  drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować ponownie przez 3-5 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około 2 – 2,5 godziny. Ten etap przebiegał u mnie w maszynie do chleba.
Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem (smaruję masłem) i wysypać otrębami. Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami (pominęłam) i odstawić do wyrastania – ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to około 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Na dno piekarnika wsypać 1/2 – 1 szklanki kostek lodu (lub wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą).
Wstawić wyrośnięty chleb,  piec 10 minut . Zmniejszyć temperaturę do 210stopni C i  piec kolejne 30 minut.
Chleb jest upieczony,gdy  wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze około 5-10 minut.
Upieczony chleb studzić na kratce kuchennej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: