Start » Przystawki ciepłe

Nuggetsy wegańskie

21 stycznia 2019 0 Komentarzy

Po domowym mleku sojowym zostaje mi zawsze niewykorzystana okara. Od pewnego momentu zaczęłam ją mrozić. Nazbierałam, rozmroziłam i wykorzystałam do rewelacyjnych nuggetsów.

Gluten pszenny (inaczej seitan, ale taki w proszku, jak mąka, tyle, że ciemniejsza) kupuję np. w sklepie www.evergreen.pl, a stacjonarnie w Gdańsku, w sklepie Spożyvczak  (Wrzeszcz, ul. Grażyny 12), niedaleko od słynnego Avocado :) .

Przepis Miyoko Schinner z książki” Wegańska spiżarnia”, z moimi zmianami.

wegańskie nuggetsy

wegańskie nuggetsy

NUGGETSY:

  • 250 g tofu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka okary
  • 1 szklanka glutenu pszennego

 

DODATKOWO:

  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

JAJKO LNIANE:

  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wody

PANIERKA:

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonej, mielonej cebuli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • olej do smażenia

NUGGETSY:

Zmiksować tofu, wodę, okarę, płatki drożdżowe, sól i przyprawy. Dodać gluten pszenny i miksować, aż powstanie kula.
Uformować niewielkie nuggtesy.

DODATKOWO:

W dużym płaskim talerzu wymieszać mąkę  z płatkami drożdżowymi, cebulą suszoną i solą.

Nuggetsy obtoczyć w mące z przyprawami.

 

JAJKO LNIANE:

W drugim talerzu wymieszać siemię z wodą.

Nuggesty obtoczone mąką z przyprawami obtoczyć w jajku lnianym.

PANIERKA:

Bułkę tartą, przyprawę do kurczaka, cebulę w proszku, czosnek suszony i sól wymieszać w trzecim dużym talerzu.

Nuggesty obtoczone mąką z przyprawami oraz w jajku lnianym, obtoczyć w panierce.

Smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut na rumiano, z obu stron.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: