Start » Sosy

Ocet jabłkowy

13 sierpnia 2012 1 Komentarz

Przygotowując coś z jabłek, zazwyczaj odruchowo wyrzucamy z nich  skórki i gniazda nasienne. Szczególnie teraz gdy rozpoczyna się sezon na jabłka, warto przygotować domowy ocet z tych owoców.
Używamy go głównie jako składnika sosu  do sałatek.
Jego przygotowanie jest bardzo proste, więc zachęcam.

ocet jablkowy

ocet jablkowy

 

  • skórki i gniazda nasienne z jabłek
  • woda

 

Skórki i gniazda nasienne z jabłek włożyć do szklanego naczynia / kamionki i zalać wodą. Przykryć tak, aby dochodziło powietrze (niezbyt szczelnie). Odstawić na 7- 10 dni, aż na powierzchni pojawi się cienki, biały osad. Przelać przez sitko do  butelek i zamknąć.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • Miłośnik octu jabłkowego pisze:

    Mam pytanie, wszędzie piszą, by używać kawałków jabłek wraz z gniazdami nasiennymi.
    Jest na to jakiś konkretny powód? Ja jednak wole używać kawałków jabłek bez nich.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: