Start » Sosy

Ocet morelowy

5 września 2012 0 Komentarzy

Ostatnio wstawiłam kilka octów smakowych. Ich przygotowanie absolutnie nie jest skomplikowane, a stanowią one świetną bazę do sosów, majonezów i dipów.
W taki sam sposób można przygotować ocet z innych aromatycznych owoców np: truskawek, śliwek, porzeczek czy malin. Ocet malinowy mam jeszcze kupny, ale z pewnością przygotuje taki samodzielnie w przyszłym roku.

ocet morelowy

ocet morelowy

 

  • 250 ml jasnego octu winnego
  • 250 g moreli

Morele wypestkować, włożyć do słoika, zalać octem. Odstawić w słoneczne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić, zlać do butelki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: