Start » Ciasta bez pieczenia

Ciasto kokosowo-czekoladowe na krakersach

20 maja 2012 0 Komentarzy

Po sukcesie ciasta 3-bit, musiałam zrobić powtórkę. Tym razem zdecydowałam się na wersję kokosowo-czekoladową. Słodkie, pyszne, nie da się jednak zjeść zbyt wiele na raz… :) .
Przygotować dzień wcześniej przed podaniem.

3bit w wersji kokosowej.JPG

3bit w wersji kokosowej.JPG

 

  • paczka krakersów
  • puszka masy kajmakowej kokosowej
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml  mleka
  • 60 g masła o temperaturze pokojowej
  • 400 ml kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • łyżka cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych

Blachę o wymiarach ok. 25 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę krakersów. Posmarować masą kajmakową. Wyłożyć kolejną warstwę krakersów.
Z mleka odlać 1/2 szklanki, resztę zagotować. W 1/2 szklanki mleka wymieszać proszki budyniowe oraz cukier. Wlać do wrzącego mleka, ugotować budyń.  W przypadku budyniu z cukrem, nie dodawać już tych 4 łyżek cukru.
Do wystudzonego budyniu dodać masło, utrzeć. Wyłożyć na krakersy. Położyć kolejną warstwę krakersów.
Kremówkę chwilę ubijać, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i  połową wiórków kokosowych.
Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać resztą wiórków kokosowych.
Włożyć na noc do lodówki.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: